top of page

Geboorte

Bij geboorte is de TAPS-donor bleek door de bloedarmoede en de ontvanger donkerrood door het te dikke bloed. Dit verschil in huidskleur is niet blijvend en beide kinderen zullen binnen een aantal dagen weer een normale kleur hebben.

 

De meeste tweelingen die TAPS hebben, worden te vroeg geboren, gemiddeld rond de 32 weken zwangerschapsduur. Wanneer de tweeling te vroeg geboren wordt, is een opname op de neonatale intensive care unit (NICU) noodzakelijk. De kinderen komen dan in de couveuse te liggen.

 

Behandeling voor TAPS na geboorte

Als de kinderen bij geboorte nog last hebben van TAPS is behandeling in sommige gevallen noodzakelijk.

De donor krijgt een bloedtransfusie tegen de bloedarmoede. Als de ontvanger veel last heeft van het te dikke bloed, kan er besloten worden om een partiële wisseltransfusie uit te voeren. Bij deze behandeling wordt een deel van het te dikke bloed afgetapt en verruild voor vocht, met als doel het bloed van de ontvanger te verdunnen en minder stroperig te maken. 

Handtekening_groot.png
Handtekening_groot.png
LUMC-logo.png
Geboortehuis Leiden.jpg
NICU logo fel paars.png

© 2019 The TAPS Trial -  Deze website is een initiatief van de afdeling Verloskunde en Neonatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum in samenwerking met meerdere Europese centra voor foetale therapie en dient als informatieve ondersteuning voor ouders (in verwachting van) een tweeling met tweeling anemie polycythemie sequentie (TAPS) en voor patiënten en zorgverleners betrokken bij The TAPS Trial. Afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. 

NICU

Leiden

bottom of page